Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] równoległy wzrost białka p62 (jeden z podstawowych markerów autofagii) oraz PINK1 (mitochondrialnej kinazy serynowo-treoninowej) z jednoczesnym spadkiem zawartości BNIP3 (białko z rodziny Bcl2; BCL2/adenovirus E1B 19kDa interacting protein 3). Co znaczą powyższe zapisy? Gdy jednocześnie podawano alkohol i węglowodany zmniejszona została [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
[...] kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Jeśli do płatków owsianych dodamy owoc oraz źródło białka – nabiał/odżywka białkowa oraz orzechy – uzyskamy pełnowartościowy, smaczny i sycący na długo posiłek. Jedz płatki owsiane 3-4 razy w tygodniu. Pomidory Pomidory są źródłem wielu cennych dla [...]
[...] Jednak wyczuwalne jest w nim to, że nie jest on produkowany ze świeżych pomidorów. W 100 g soku znajduje się 19 kcal. Węglowodany 3,1 g (w tym cukry 3,1 g), błonnik 1,2 g, białko 1 g, tłuszcz 0 g, sól 0,4 g. Składniki: sok pomidorowy odtworzony z zagęszczonego soku pomidorowego (99,5%), sól. Plusy: dostępność, cena, mimo, że produkowany z [...]
[...] podawano od razu po treningu i następnie drugą porcję po 10 h regeneracji. Stwierdzono korzystny wpływ białka serwatkowego na moc beztlenową i siłę w grupie spożywającej białko serwatkowe. Wyniki tego badania sugerują, że białko serwatkowe nie tylko ma wpływ na syntezę białek mięśniowych, ale przyspiesza regenerację potreningową, w porównaniu [...]
[...] w warunkach, gdzie osoby z grupy 0,8 g białka miały zapewnioną dużą nadwyżkę węglowodanów, a w grupie 1,6 g białka na kg m.c. zastosowano restrykcję ilości węglowodanów. Czy białko „z proszku” jest bezwartościowe? Na to pytanie odpowiadają naukowcy np. Naclerio F. i wsp. Porównano tam wpływ hydrolizatu białka wołowego, białka serwatkowego oraz [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] kasze gruboziarniste, ryż brązowy, ziemniaki, owoce, pieczywo razowe i pełnoziarniste Białka chude mięsa np. drobiowe, ryby, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, odżywki białkowe Tłuszcze oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona i orzechy Przykładowy jadłospis dla kierowcy Dzień I Śniadanie: Skyr z granolą, owocami i orzechami Piątnica Skyr [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
[...] zobaczyć ewolucję sylwetki, rozwój muskulatury i inne zauważalne różnice. Propozycje na śniadania (Śniadania 800-1000 kcal) Owsianka z odżywką Płatki owsiane 90 g Odżywka białkowa 35 g Mleko 2% 300 g Masło orzechowe 30 g Banan 120 g Wartości odżywcze Energia: 944 kcal Białka: 54 g Tłuszcze: 29 g Węglowodany: 117 g Bułki grahamki z szynką Bułka [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] orzechy włoskie 2%, orzechy pekan 2%, stabilizatory: guma guar, karagen. W 100 g lodów czekoladowych Gelatelli Master of Taste znajdują się 283 kcal. Węglowodany 23,8 g, białko 3,9 g, tłuszcze 18,5 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,1 g). Plusy: cena, obecność kawałków czekolad, migdałów, podanie przez producenta dokładnego składu [...]